Du er her:
Vejledning før og efter en operation i mundhulen

Vejledning før og efter en operation i mundhulen


Det er vigtigt, at du har spist et godt måltid, inden du møder til operation i lokalbedøvelse. Det er også vigtigt, at du har børstet dine tænder grundigt.

Under tandkirurgiske indgreb og for at holde operationsområdet så rent som muligt, vil der blive lagt steril afdækning over dit ansigt og overkrop. Du er velkommen til at høre musik under operationen.


Dagen efter operationen er vi typisk i kontakt for at høre, om alt forløber planmæssigt. Du er altid velkommen til at ringe eller sende en mail hvis du har spørgsmål til os.

Efter operation / tandkirurgi


En operation er ud over ubehag og smerter, en situation der kan give en vis bekymring. Vi håber denne lille information kan reducere de bekymringer, der kan opstå de første dage.

Hævelse: hævelse efter tandkirurgi / operation er helt normalt og kan tiltage de første par dage. Hævelsen kan vare 2-5 dage efter operationen. Hævelsen skyldes en væskeansamling/reaktion og er ikke tegn på betændelse.


Hævelsen kan evt. forsøges mindsket ved at lægge en ispose (en pose frosne ærter eller lign. er velegnet) ca hver anden time de første 12 timer.


Ved følgende symtomer efter en operation

  1. Hævelsen tiltager voldsomt efter de første 24 timer er forbi
  2. Du føler synkebesvær
  3. Der opstår feber.

kan der være tale om en betændelsestilstand og du bør kontakte klinikken.


Hævelse kan også skyldes lidt siveblødning under slimhinden. Det kan resultere sig i en blålig/gullig misfarvning af kind efter et par dage (blåt mærke)

Blødning: blødning forekommer altid i et vist omfang efter en operation i mundhulen. Spyttet kan virke rødt de første 24 timer efter operationen og der kan forekomme lidt siveblødning fra såret de første 24 timer.


For at nedsætte blødningstendensen anbefales følgende:

  1. Hold dig i ro de første 24 timer efter operationen, og undgå fysisk anstrengelse de første 2-3 døgn efter operationen.
  2. Lig evt. højt med hovedet om natten (ekstra hovedpude). Opstår der kraftigere blødning fra såret skal du forsigtigt anbringe en gazetampon eller vatrulle over såret og lave et let tryk ca. 15 min enten ved at bide sammen på tamponen/vatrullen, eller presse ovenpå vatrulle eller tampon med en ren finger.


Behandlingen kan om nødvendigt gentages. Lykkes det ikke at standse blødningen på denne måde, bør du kontakte klinikken eller anden lægelig hjælp.


Kost og drikke

Spisning bør undlades til bedøvelsen er væk. Lidt væske kan indtages.


De første 24 timer efter operationen bør du undgå varm mad og drikke. Kosten bør så vidt muligt være flydende eller blød. Kølige drikke eller lunken suppe kan anbefales.


De følgende dage kan du kombinere flydende og blød kost indtil du føler, at du kan klare en mere normal kost. Det er vigtigt med en sund og nærende kost af hensyn til helingen. Det er vigtigt du ikke kommer til at tygge på såret og forsøg så vidt muligt at tygge i den raske side. Vent 5-10 dage med at tygge normal kost i den opererede side.


Smerter

Smerter kan forekomme de første dage efter tandkirurgi / operation. Som regel er det tilstrækkeligt at indtage de aftalte (evt. udleverede) smertestillende piller. Er smerterne tiltagende og voldsomme bør du kontakte klinikken.


Mundhygiejne

Mundhygiejne er en vigtig ting også efter operation. Munden skal holdes så rent som muligt.

Tandbørstning skal foretages normalt, men med stor forsigtighed i det opererede område af hensyn til sårhelingen og eventuelle tråde. Der må ikke børstes direkte på såret.


Mundskylning

skal den første dag foretages med stor forsigtighed. Til mundskylning anbefales klorhexidin 0,2%. Der skal skylles 2 x dagligt i 1 min i en uge (ved knogleopbygning og implantatbehandling skylles i 14 dage) klorhexidin fås i håndkøb på apoteket.


Såret

Såret skal blot lades i ro. Undgå at berøre det med tandbørste, stikker eller andet. Såret i munden kan efter nogle dage se hvidt eller gult ud. Det er helt normalt og er ikke tegn på betændelse men en del af den naturlige heling. Dette må ikke fjernes fra såret. 

Vores service – tillid og tryghed i hjertet af Ringsted

Ringsted tandklinik tilbyder alle former for almindelig tandbehandling. Vores vision er, at alle skal beholde deres egne tænder i munden hele livet. Vi går stærkt ind for forebyggelse frem for behandling.
ÅBNINGSTIDER / FERIE

Kristi Himmelfart
Lukket: 8. - 9. maj
Sommerferie 2024
Uger: 29 - 30 - 31

BESTIL TID

Du kan både ringe, sende SMS eller mail til os for at bestille tid.


Telefon- og åbningstider


Tlf. 5761 0127

SMS 9215 1927

Mandag 7.30-16.00

Tirsdag 7.30-16.00

Onsdag 7.30-16.00

Torsdag 7.30-16.00

Fredag 7.30-15.00


Send e-mail, klik her

Følg os på Facebook
Ny patient

Vi har plads til dig
Det er nemt at skifte
Læs mere her

Adgangsforhold

Handicapvenlig klinik med elevator
Læs mere her

Afbud og udeblivelser

Afbud senest 2 dage før aftalt tid
Læs mere her

© 2024 Ringsted tandklinik & ImplantatCenter | Sct. Knudsgade 1, 1. th 4100 Ringsted | 5761 0127 | E-mail

Gå til forsiden af ringsted-tandklinik.dk